Dnia 19 marca 2025 roku odbyło się drugie spotkanie członków SK PCK w ramach programu Akademia Lubella. Jego celem jest nauczenie uczniów klas 7 i 8, jak komponować zróżnicowane i wartościowe posiłki, unikać marnowania jedzenia oraz docenić samodzielne gotowanie i wspólne spożywanie posiłków.
Druga lekcja z materiałami Akademii Lubella to krok w stronę świadomego podejścia do ekologii i zasad zero – waste w kontekście komponowania diety. Podczas spotkania uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną, z której dowiedzieli się, co znaczy pojęcie zero- waste (czyli „zero strat”),jaka jest skala marnowania żywności w Polsce i na świecie oraz poznali najczęstsze przyczyny marnowania produktów spożywczych. Zero – waste to nie tylko trend, ale przede wszystkim filozofia życia, która promuje odpowiednie korzystanie z zasobów naszej planety, a marnowanie żywności stanowi dla niej poważne zagrożenie.
W kolejnej części zajęć uczniowie poznali zasadę 4P pozwalającą unikać marnowania żywności (planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się). Nie zabrakło także omówienia pięciu zasad, by być zero- waste. Te zasady to: odmawiaj (nie korzystaj z nieekologicznych rozwiązań), ograniczaj (zakupy spożywcze należy robić z listą), wykorzystuj ponownie( nie wyrzucaj żywności, którą można jeszcze wykorzystać), recyklinguj (opakowania i resztki żywności poddawaj odpowiedniej segregacji), kompostuj (resztki żywności przeznaczaj na kompost). Podczas burzy mózgów młodzież zastanawiała się, jakie są sposoby na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych.
W ostatniej części zajęć członkowie SK PCK, podczas pracy w grupach ,zajęli się tematem przetwarzania żywności i obmyślali, jak w kreatywny sposób dać resztkom żywności drugie życie. Co można zrobić z czerstwego chleba? Jak wykorzystać przejrzałe owoce, resztki warzyw? Do czego przyda się makaron? Uczniowie byli bardzo pomysłowi w wymyślaniu różnych dań, np. makaron z sosem warzywnym, zapiekany z serem, domowa granola, czy chrupiąca panierka.
Omówione podczas spotkania zasady będą towarzyszyły uczniom na co dzień i ułatwią podejmowanie dobrych i zdrowych wyborów.
Opiekun SK PCK: Renata Grzebyk