5 lutego 2025 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie członków Szkolnego Koła PCK w ramach programu edukacyjnego Akademia Lubella. Jego celem było nauczenie uczniów klas VI – VIII, jak komponować zróżnicowane i wartościowe posiłki, unikać marnowania jedzenia oraz doceniać samodzielne gotowanie i wspólne spożywanie posiłków. Zajęcia zaplanowane są na trzy jednostki lekcyjne. Pierwsza z nich, która właśnie się odbyła, została zatytułowana: „Odżywianie i gotowanie”. Wzięli w niej udział członkowie SK PCK z klas VII i VIII. Mamy nadzieję, że ten program pomoże uczniom w zrozumieniu zasad żywienia, by odpowiednio planowali i komponowali dania.
Na początku spotkania uczniowie dowiedzieli się, jaka jest funkcja jedzenia, jak wygląda układ pokarmowy człowieka oraz jakie są konsekwencje złej diety. Następnie obejrzeli prezentację związaną z omawianym tematem. Poznali zasady tworzenia odżywczych posiłków oraz zalecenia zdrowego żywienia –czego należy jeść więcej, czego unikać, a co zamieniać. Kolejny omawiany temat dotyczył zasad zdrowej diety na co dzień – ile należy jeść posiłków dziennie, ile wypijać wody, czy można się rozpraszać w trakcie jedzenia oraz co znaczy uczucie sytości.
Kolejno członkowie SK PCK poznali przykładowe przepisy na dania i przekąski skomponowane według zasad zdrowego żywienia, np. Burger Cezar z kurczakiem, chrupiące kakaowe gofry z owocami, czy makaron jak z chińskiej restauracji. Na koniec uczestnicy sami tworzyli zestaw dań na śniadanie, obiad i kolację, uwzględniając przy tym stwierdzenie, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne.
Opiekun SK PCK: Renata Grzebyk