Dnia 6 czerwca 2024 roku odbyło się kolejne spotkanie członków SK PCK
w ramach programu edukacyjnego Akademia Lubella . Temat spotkania brzmiał: „Good taste, zero waste”. Była to druga z zaplanowanych lekcji ze scenariuszem dotyczącym zdrowego odżywiania oraz niemarnowania jedzenia. Celem programu jest zwrócenie uwagi młodzieży na zdrowy styl życia, ukazanie roli produktów zbożowych, inspirowanie do samodzielnego tworzenia posiłków w stylu zero waste oraz niemarnowanie żywności.
Na początku spotkaniauczniowie zastanawiali się, co znaczy pojęcie „zero waste” i jak je zastosować w życiu codziennym. Poruszono także problem marnowania żywności, jego przyczyny i skutki. Następnie członkowie SK PCK obejrzeli prezentację multimedialną, która przybliżyła im działania pomagające dbać o naszą planetę. To sposób myślenia i działania tak, aby tworzyć jak najmniej odpadów, które trafiają na wysypisko śmieci. Wszystko, co już nie jest potrzebne, możemy oddać, aby miało drugie życie albo nauczyć się, jak to przetworzyć, żeby mogło być użyte ponownie. Dzięki „zero waste” pomagamy chronić ziemię, wodę i powietrze przed szkodliwymi substancjami. Ograniczamy też emisję CO2, który powstaje przy produkcji nowych rzeczy. Kolejnym poruszonym na spotkaniu zagadnieniem było zrozumienie i zastosowanie zasady 5R, która pomoże nam lepiej dbać o naszą planetę ( odmawiaj – refuse, unikaj, ograniczaj – reduce, użyj ponownie – reuse, segreguj, recykling – recycle, kompostuj – rot).
W końcowej części spotkania uczniowie pracowali w grupach, zajmując się stworzeniem przykładowych materiałów do nowego programu „Antywaster”, promującego „zero waste” w kuchni. Klasa szkolna zamieniła się znowu
w studio, uczniowie stali się kolegium redakcyjnym. Do pracy zachęcił ich, tak jak na pierwszym spotkaniu, influencer Kacper Zembrzucki – redaktor naczelny kanału: „Nawijamy makaron”. Uczniowie wykazali się pomysłowością
i kreatywnością w wymyślaniu, co można zrobić, by nie dopuszczać do marnowania żywności w swoich domach ( FIFO, sprawdzanie dat ważności, właściwe przechowywanie produktów, wykorzystywanie resztek).Uczniowie otrzymali także tzw. przepiśnik od Akademii Lubella z zestawami przykładowych dań na zdrowe i pyszne posiłki stworzone z resztek produktów pozostałych w domu. Nie ma takiego produktu, którego nie dałoby się wykorzystać.
Za udział w programie Akademia Lubella nasza szkoła otrzymała certyfikat.
Opiekun SK PCK: Renata Grzebyk