Dnia 23 maja 2024 roku odbyło się spotkanie członków SK PCK w ramach programu edukacyjnego Akademia Lubella . Była to jedna z dwóch zaplanowanych lekcji ze scenariuszem dotyczącym zdrowego odżywiania. Celem programu jest zwrócenie uwagi młodzieży na zdrowy styl życia, ukazanie roli produktów zbożowych, inspirowanie do samodzielnego tworzenia posiłków w stylu zero waste oraz niemarnowanie żywności. Na początku spotkania uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną, z której dowiedzieli się, co jest potrzebne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapoznali się także z „Talerzem zdrowego żywienia” oraz zasadami 5U( urozmaicenie posiłków, umiarkowanie w jedzeniu, uregulowanie posiłków, umiejętność przyrządzania potraw, uprawianie sportu). Członkowie SK PCK dyskutowali o zdrowej diecie, planowaniu zdrowych posiłków oraz sposobach wykorzystywania jedzenia, które jest dostępne w domu. Otrzymali także tzw. przepiśnik od Akademii Lubella z zestawami przykładowych dań na zdrowe i pyszne śniadania, obiady i kolacje.
W końcowej części spotkania uczniowie pracowali w grupach, zajmując się stworzeniem propozycji programów do ramówki kanału TV : „Nawijamy makaron”. Klasa szkolna zamieniła się w studio, uczniowie stali się kolegium redakcyjnym. Do pracy zachęcił ich influencer Kacper Zembrzucki – redaktor naczelny kanału: „ Nawijamy makaron”. Uczniowie wykazali się pomysłowością i kreatywnością w wymyślaniu propozycji programów: np. „Teleturniej Miliokarony”, „Z kamerą wśród owoców”, „ Wiemy, co jemy – debata publiczna”,itp. W czerwcu czeka ich kolejne spotkanie z Akademią Lubella. Za udział w programie szkoła otrzyma certyfikat.
Opiekun SK PCK: Renata Grzebyk