12 marca uczniowie klasy 4a, już po raz kolejny, odwiedzili Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej- nowoczesną placówkę, która łączy w sobie charakter muzeum i domu kultury, choć wychodzi poza typową działalność obu wymienionych instytucji. Miejsce, które powstało, aby zachowywać, przypominać i przybliżać to, co najważniejsze w kulturze regionu, na tyle przypadło dzieciom do gustu, że z entuzjazmem postanowili do niego wrócić.
Tym razem uczestniczyli w warsztatach kulinarnych i rękodzielniczych. Na pierwszych zajęciach od progu przywitała ich znajoma instruktorka „Ciocia Fiona”, pod okiem której mali kucharze uczyli się krok po kroku przygotowywać cztery rodzaje warzywnych past śniadaniowych, głównie na bazie twarożku tj. wiosenną, pomidorową, jajeczną i rybną. Zaczęli od umycia rąk, następnie, przygotowywali swoje stanowiska pracy, zakładali fartuszki, myli i kroili warzywa, łączyli składniki aż wreszcie doprawiali, a na końcu wspólnie degustowali pyszne, kolorowe i zdrowe śniadanie.
Wspólne przyrządzanie posiłku pozwoliło uczniom kształtować umiejętność komunikacji i pracy w grupie, uczyło dobierania odpowiednich technik i narzędzi oraz odpowiedzialności za powierzone zajęcia.
Warsztaty rzemiosła tradycyjnego, to z kolei wspaniała alternatywa do tego, co oferuje współczesność. Młodzi adepci zapoznali się z dawnymi tradycjami dekorowania domów na święta wielkanocne
i samodzielnie, tym razem indywidualnie, wykonywali ozdoby świąteczne: kurczaki i zające z barwnych włóczek i papieru, doskonaląc tym samym motorykę małą oraz rozbudzając wyobraźnię twórczą.
Po aktywnym poranku przyszła pora na nieco bardziej leniwą rozrywkę. Z Etnocentrum dzieci udały się do kina na zabawny, choć wzruszający film o przyjaźni pt. „Pies i kot”.
Z pewnością dzień dostarczył im wielu wrażeń i pomysłów na rodzinne śniadania, a przede wszystkim wzmocnił integrację klasową.