Dnia 11 maja 2023 roku odbyło się trzecie już spotkanie SK PCK w ramach programu edukacyjnego Akademia Lubella, do którego dołączyła nasza szkoła. Celem programu jest edukacja młodzieży na temat potrzeby zróżnicowania produktów w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom szkół podstawowych, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. Podczas zajęć w ramach Akademii Lubella młodzież uczy się nie tylko komponowania zróżnicowanych, wartościowych posiłków, ale również prawidłowych zachowań związanych z niemarnowaniem jedzenia i samodzielnego przygotowywania posiłków. Program skierowany jest dla klas VI – VIII szkoły podstawowej
W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy 8a i 8b – członkowie SK PCK. Temat zajęć brzmiał:„Gotujesz i mądrze wykorzystujesz”. Oczywiście na bazie makaronu, produktu uniwersalnego, spożywanego na całym świecie. Makaron jest produktem prostym w przygotowaniu, chętnie łączymy go z warzywami, mięsem, serem, wszelkiego rodzaju sosami. W 1995 roku ustanowiono Światowy Dzień Makaronu( obchodzony 25 października).
Na początku spotkania uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną , przy pomocy której przypomniano ważne informacje dotyczące higieny przygotowania posiłków oraz obalono kilka popularnych makaronowych mitów: Czy węglowodany tuczą? Czy gluten nam szkodzi? Czy makaron powinno się gotować z dodatkiem oleju? Kolejnym punktem zajęć był quiz dla uczniów dotyczący higieny przygotowania posiłków oraz przemyślanego i rozsądnego zachowania w kuchni. Młodzież nie miała problemu z udzielaniem poprawnych odpowiedzi.
Ostatnim punktem zajęć w ramach programu Akademia Lubella była gra zespołowa, do której z wielką ochotą przystąpili nasi uczniowie. Celem gry było przygotowanie przepisu na danie z makaronem na wylosowany wcześniej posiłek( śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację). Uczniowie pracowali w 4 grupach. Mieli do dyspozycji produkty spożywcze ze „sklepu”, z których należało przygotować danie z makaronem w roli głównej. Młodzież bardzo poważniei z zaangażowaniem podeszła do wyznaczonego im zadania i przygotowała w formie plakatów ciekawe przepisy na makaronowy posiłek. W swoich pracach członkowie SK PCK uwzględnili wartości odżywcze dań, wykazali się pomysłowością i kreatywnością. Przygotowane podczas zajęć przepisy na dania z makaronem będą mogli wykorzystać w praktyce. To było już ostatnie spotkanie w ramach Akademii Lubella.
Opiekun SK PCK: Renata Grzebyk