Dnia 13 kwietnia 2023 roku odbyło się w naszej szkole spotkanie członków szkolnego koła PCK, które poświęcone było dwóm zagadnieniom. Pierwszy omawiany temat dotyczył obchodów Światowego Dnia Zdrowia- obchodzonego jak zawsze w kwietniu - w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (1948 r.) - pod hasłem: „Zdrowie dla wszystkich”.
Na wstępie uczniowie obejrzeli prezentację na temat historii powstania Światowego Dnia Zdrowia oraz zapoznali się z tematem przewodnim tegorocznych obchodów. Rok jubileuszu 75-lecia WHO jest okazją do spojrzenia wstecz na sukcesy w dziedzinie zdrowia publicznego, które poprawiły jakość życia w ciągu ostatnich siedmiu dekad. To również motywacja do działania, aby sprostać wyzwaniom zdrowotnym dziś i w przyszłości.
Członkowie SK PCK dowiedzieli się, że prawo do zdrowia jest podstawowym prawem człowieka. Każdy powinien mieć dostęp do usług zdrowotnych, których potrzebuje, kiedy i gdzie ich potrzebuje, bez bariery finansowej. Idea #HealthForAll przewiduje, że wszyscy ludzie będą mogli prowadzić satysfakcjonujące życie w pełni zdrowia, zarówno w wymiarze fizycznym, psychicznym i społecznym, w zrównoważonym świecie. Tego dnia nie zapomnieliśmy także o pracownikach służby zdrowia, którym członkowie
SK PCK złożyli życzenia i wręczyli symboliczne laurki.
Druga część spotkania dotyczyła kolejnych zajęć w ramach programu edukacyjnego: Akademia Lubella. Temat dzisiejszego spotkania brzmiał: „ Szanujesz i mądrze wykorzystujesz?” Członkowie SK PCK dowiedzieli się jak wygląda problem marnowania żywności w Polsce i na świecie oraz czym jest spowodowany. Zastanawialiśmy się także wspólnie jakie są skutki marnowania żywności oraz jak im zapobiec. Uczniowie podawali swoje pomysły jak uniknąć marnowania żywności w swoim najbliższym otoczeniu. Podczas zajęć omówione zostały także pojęcia „food sparing” oraz „zero waste”, związane z dzieleniem się jedzeniem i przygotowaniem pełnowartościowych dań z pozostałości po posiłkach.
W końcowej części spotkania uczniowie pracowali w grupach, wymyślając własne przepisy na resztkowy obiad. Z przedstawionych przez uczniów propozycji można stworzyć mini książkę kucharską.
Opiekun SK PCK: Renata Grzebyk