Dnia 18 października 2021 roku odbyło się w naszej szkole spotkanie członków SK PCK w ramach przypadającego w październiku Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych
i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Święto ma przeciwdziałać marnowaniu żywności na skalę globalną i przypomnieć o problemach żywnościowych z jakimi nie radzą sobie kraje biedniejsze. Z wygłoszonego referatu oraz z przygotowanych prezentacji multimedialnych uczniowie dowiedzieli się o początkach powstania, celach i zadaniach obchodzonego święta. Podczas spotkania była także mowa o bankach żywności, liczbie osób głodujących w Polsce i na świecie, o rejonach, w których panuje głód oraz jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia. Następnie odczytano list otwarty do wszystkich ludzi dobrej woli, zachęcający do włączenia się w kampanię walki z głodem w Polsce i na świecie oraz przedstawiający sposoby niesienia pomocy potrzebującym.
Opiekun SK PCK: Renata Grzebyk